A kódegerek 1. támadása

kódegér

Támadás van folyamatban? Egy nagyon fontos kérdés: hogy jutott be az egér?

Ha eltakarítjuk is a szemetet, amit behordott, és kicseréljük a megrágott bútorokat, de nem tömjük be az egérlyukat, az egér újra meg fog jelenni. Akkor megint rágcsál, és megint egérszag lesz mindenütt. Márpedig olyan lakásban nem kellemes lakni. Ezért az egérnek távoznia kell: ha nem megy magától, akkor segítünk neki.

Az egérlyukakat pedig bebetonozzuk, bevakoljuk, kifújjuk Pur habbal stb.

0
A te lakásodban volt már egér? Hogy oldottad meg a problémát?x
black Logitech corded mouse
Photo by Emiliano Cicero on Unsplash

A támadás útvonala

Fontos megállapítani, hol van a rés, amin az egértámadás sikeres lehet. A mappák és fájlok, képek tömkelegében ez reménytelennek tűnhet. Szerencsére, vannak hivatásos rágcsálóirtók – biztonsági bővítmények – amik segítenek. Vagy online kártevő-keresés is lehetséges. Mindegy, milyen eszközzel találjuk meg az egérlyukat, a lényeg, hogy meglegyen.

Az egérről köztudott, hogy fürgén mozog. Közlekedik. Ha egyszer bejutott egy lakásba, nem áll meg annál a szobánál. Felderíti, hol jó neki, hol van élelem. Be fogja járni az összes szobát, a spájzon túl is. Így van ez a gonosz kódegerekkel is: ha egy tárhelyen több honlapot tárolunk – ezek a szobáink – azokban is megjelenhetnek.

selective focus photography of brown hamster
Photo by Ricky Kharawala on Unsplash

Sőt, ha osztott tárhelyet bérelünk, akkor a támadás során a szomszéd tárhelyről át tud jönni akár egy egész egércsalád is, ha nincs a saját tárhelyrészünk kellőképp elszigetelve a szomszédokétól. Az osztott tárhely olyan, mint egy társasház. Egerek, csótányok járkálhatnak egyik lakásból a másikba, ha nincsenek jól elzárva egymástól. Ez az elzárás a tárhely-szolgáltató feladata. Fontos, hogy olyat válasszunk, amelyik erre ügyel – ha nem akarjuk, hogy a szomszéd tárhelyen lévő tartalomról, amit esetleg megfertőződött, átjöjjön a baj. Hiába védjük ugyanis erősen a tulajdonunkat, ha nyitva van egy hátsó ajtó a szomszéd felől.

Ha mégis megtörténik a baj, és kiderül, hogy ez volt az oka, akkor nem árt másik tárhely után nézni. Itt is érvényes az olcsó hús szabálya, bár az ár nem az egyetlen kritériuma a biztonságnak.

0
Mit tennél, ha kiderülne, hogy fertőzött a honlapod?x

Addig is, védjük a saját portánkat. Erre alkalmasak a karbantartás-csomagok: megvédik a WordPress honlapot a kártevőktől, hogy a gonosz kódegerek a portánkon kívül maradjanak. 

84 / 100
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x